Sok ellentmondás van az igazi vízparti tapasztalatok és a forgalmazók által fizetett reklámcikkek állításai között. Sajnos sokan elhiszik ezeket, ha egy ismert "horgász személyiség" nevét látják az írás alatt. Ugyanez a helyzet meglepő módon a külföldön népszerű, Magyarországon meg legalább 30 éve a balladisztikus ködből felemelkedni nem tudó multiorsó-mondakör terén. Régen a horgászírók még alig tettek említést róla, igaz, akkoriban a legtöbb ember számára elérhetetlenek voltak.
Manapság viszont már bárki számára megvásárolható, a legtöbb változatban, igen jó minőségben, nem irreálisan drágán. Külföldről.
Külhonból. Másik országból. Ebay-ről. Például. Keress csak rá: Penn Level Wind fishing reel. Ez a nulla csapágyas orsó életed végéig kiszolgál és még utána is. Az árát látni fogod. Kiváló úszós csukázáshoz, és még sok módszerhez, ahol nem szükséges a különösebben nagy dobás.
Üveggolyókkal bolondítják meg a horgászokat. A gyenge minőséget csicsás dizájnnal és mindenféle halandzsa faszsággal akarják eladni, olvass csak bele egy Shimano katalógusba. Aero wrap, tuff action, oriental arts with pride, kiver a víz a sok baromságtól, úgy hajítottam ki ezt a szemetet a kukába, hogy csak úgy porzott. Hozzá tartozik az igazsághoz, hogy egyik kedvenc botom egy Shimano Picker - félreértés ne essék, itt nem a konkrét márka baszogatása folyik, lehetett volna bármilyen más katalógus vagy autótípus ismertető prospektus...

No de vissza az eredeti témához.

A (multis)botról: nagyon sokáig használtam egy 270cm-es 15-45 grammos viszonylag merev, nem revolvernyeles pergetőbotot, ABU multiorsóval. Rengeteg szép halat fogtam vele, soha nem éreztem kifejezett hátrányát, hogy nem revolvernyeles a bot. Az utódja, egy  revolvernyeles bot, kicsit lágyabb blankra. Itt érkeztünk el egy fontos dologhoz. Az én tapasztalataim szerint aszerint érdemes a botot kiválasztani, hogy mire, hol (mekkora, milyen tömegű) műcsalikkal, szerelékkel akarsz pecázni. Az előbb említett "hagyományos" bottal min. 14 grammos (pl. Salmo Frisky), relatíve kis méretű, tömör műcsali kellett a hosszabb dobásokhoz, ahol már akár erőből is meg lehetett suhintani a cájgot. A kicsi X-Rap-pel, azt hiszem 5cm, szinte lehetetlen volt 5-6 méternél messzebbre dobni, a pontos dobást meg élből elfelejthetted. A lágyabb multis bottal már használhatóak könnyebb csalik is, annak ellenére, hogy a botra az van írva: 50g dobósúly. Nyilvánvaló, hogy ez egy erős pergetőbot, nem 5 centis rapalák dobálására való, csupán azt szeretném ezzel a példával megmutatni, mennyivel fontosabb lehet a bot akciója, mint az, hogy mi van ráírva. Érdekes módon kiveszett a horgásztudatból a botok akciójának a megjelölése. Tudjátok még mit jelent az A, B, C-akció? Kár, hogy ezt ma már sokszor figyelmen kívül hagyják a gyártók (pontosabban: megrendelők, a gyártók Kínában azt és olyan színnel írják rá, amit a márka főembere kitalál) és a forgalmazók és nem ír(at)ják rá a botokra.
Tehát szerintem multiorsós pergetéshez, de más módszerekhez is jobb egy C-akciós, lágyabb karakterű horgászbot, könnyebb dobni vele, kevésbé kell túlsúlyozni (sokszor kényelmes megoldás, főleg jó, halas vízen, ahol nem kell szarrá finomítani a szereléket), kisebb műcsalikkal sem jön zavarba. De jó is a lágy bot, ha a nagy balinozás közepette megjelenik egy csapat sügér a part mellett, és már mehet is közéjül a kicsi villantó:)

Az orsóról: sokat dumáltam itt a pergetésről, való igaz én is legtöbbet erre használom a multiorsót, de el kell, hogy mondjam, nagyon régóta használom a már említett Penn Level Wind orsókat is. Ezekről tudni kell, hogy nincsen bennük golyóscsapágy, ipari csapágy, ARB, SRB, RB, RR a tököm tudja milyen kamu, csak bakelit és saválló acél. Kész, viszont látásra, utoljára gyerekkoromban szedtem szét, kíváncsiságból amikor megkaptam. Szerencsés srác voltam, hogy már akkor ilyen orsóm lehetett (de ma már kb. 50 USD-ért házhoz viszik neked). Szóval egyszerű és elnyűhetetlen szerkezet, egyszerű fékkel, a fárasztáshoz a megszokott fék, ezen kívül pedig a dob forgását lehet még egy rugós, súrlódó fékkel szabályozni. Nem mondom, hogy soha nincs gubanc, de azért nem tragikus a helyzet, ezzel is lehet kis gyakorlás után 20-25 méterre dobni egy nehezebb (főleg ólmos) szerelékkel.

multipár


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ABU Ambassadeur C3 5500-as orsóról különösebben nem akarok sokat írni, neten minden adat fönt van róla, centrifugálfékes, ezzel simán elérhető a peremfutó orsóval dobható távolság, tehát ebben a tekintetben itt nincs különbség peremfutó/multis között.

A bot és orsó páros akkor megfelelő, ha az összeszerelt cájg súlypontja ott van, ahol fogod, vagy esetleg egy leheletnyit előbbre (mert akkor tudod korrigálni a botvégbe dugott kisebb súllyal). Ha már veszel botot, vegyél revolvernyeleset, de ha drága vagy már van másik bot, ne kapkodd el, először gyűjtsél tapasztalatot, lehet, hogy felesleges pénzkiadás, tökéletesen meg lehet szokni a sima nyéllel is. Könnyebb pergetéshez például csak átteszem az orsót egy 5-20 grammos, 210cm-es botra és már jöhetnek is a domolykók meg a jászok kifele a vízből!

 Sokat problémáznak a dobással, rossz vele dobni, gubancol, nem lehet megtanulni, nehéz, stb., ez marhaság. Alaphelyzet ugye, hogy nem vagyunk tök hülyék, mert akkor rossz időtöltést választottunk. Kezdetben érdemes egy centrifugálfékes orsóval indítani: esetemben a C3-asban 6 db súllyal lehet öt állásban szabályozni a centrifugálféket. Nagyon más technika mint az atombiztos Level Windekkel, szóval tanulni, szokni kellett még egy kicsit: először kiengedtem mind a hat súlyt, hadd fogják meg erősen a dobot, és utána szépen fokozatosan négy, három, kettő, és végül egy sem volt már kiengedve. Nem nem nagy ügy, ne az előítéletek határozzák meg a dolgot. 10-ből 8 ember elrontja és elmegy a kedve: ők azok akik túl sokat olvasnak rosszul megírt cikkeket és eleve úgy állnak hozzá, hogy úgyse fogom megtanulni. 10-ből a maradék kettő megérti, hogy egyszerű csak szokatlan mód, és át kell állni agyban.

ABU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Még egy gondolat a zsinórról: pergetéshez 0.20-as fonott zsinórt használok, tavaly talán három műcsalit vesztettem csal el akadóban. Legtöbbször ki tudom vele húzni a bokrot:) Vastag, feltűnő színű, de ha ez a kristálytiszta vízben a jóllakott domolykókat nem zavarja akkor engem sem. Nekem nagy dobásokhoz multival jobban bejön a fonott, kevésbé dobja szét magát ha kicsit elsokallom, és könnyű kibogozni mert látod a szálakat, az átlátszó damiltól csak beszédülsz, ha elemezni kezded a gubancot:)

Végül pár kép az orsóról, különös tekintettel a centrifugálfékre, mert úgy vettem észre, sokak számára nem egyértelmű a működése, beállítása.

ABU ABU ABU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A centrifugálfék beállítása: levesszük a fedelet, kihúzzuk a dobot, aminek a másik (most belső) oldalán látható a hat darab súly, amik vagy teljesen betolva rápattanva rögzülnek a kis rudacskán, vagy óvatosan lepattintva onnan szabadon ki tudnak csúszni rajta ahogy pörög a dob. A harmadik képen egy sem, a negyedik képen négy műanyag súlyocska "működne". Az utolsó képen látható a fékdob, aminek a dob pörgésekor a centrifugális erő nekinyomja a kis súlyokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr642610718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Itt válaszolok egy sporttárs kérdésére, hadd olvassa más is.

A Daiwa Megaforce orsót nem ismerem, de az árából ítélve már talán nem az eldobható kategória. Ennek ellenére az a véleményem, hogy ha komolyan gondolod a multis pergetést, talán érdemes lenne elpasszolni, mert ugyanennyiért az ebayen bőven lehet venni ABU C3 5500-as orsót, a különbséget talán úgy tudnám érzékeltetni, mintha egymás mellé tennénk egy modern 250-es full extrás nagyrobogót és egy BMW R75-öst, mind a kettő jól néz ki, de máshogy jó... De ez csak megérzés, mert láttam egy haverom kezében egy 30 ezer forintos Daiwa peremfutót pár hónap alatt széttekeredni. Rengeteg orsó spiáter alkatrészekből készül, ami jellemzően az az anyag, amit azért használnak, hogy komolyabb használat esetén tönkremenjen. Nem túl pontos a példa, mert ott érthető okokból, de például az airsoft fegyverek sok alkatrésze készül spiáterből. Sajnos jellemzően hülyének nézik a horgászokat, a nálunk prémiumkategóriába árazott termékek a nyugati országokban azoknak a vásárlóknak szólnak, akik egy nyaralásra veszik a felszerelést, és utána otthagyják a kempingben, sokszor ki sem csomagolva azt. Ha ezt szem előtt tartjuk már érthető miért olyan nehézkes és az esetek legnagyobb részében lehetetlen a garanciális igények érvényesítése. Én nem ezt szoktam mérlegelni amikor horgászcuccot veszek. Vagy a legolcsóbb, de elfogadható minőségűt, vagy a legjobbat, ha épp olyan szerencsés helyzetben van az ember, hogy megteheti.
Csak egy példa, egy végig Fuji gyűrűkkel és Fuji orsótartóval szerelt bot általában nem szokott nagyon rossz lenni (rá van írva betűkkel a márkajelzés az alkatrészekre). Igaz nem is olcsók ezek, de mondom, az a véleményem, hogy a köztes árkategóriának általában nincs sok értelme.
Van olyan nem márkás, full kínai botom, amit évek óta használok, ütöm vágom és kutya baja. Szerencse dolga is, vagy talán rá kell érezni, ami az ami jó. Hogy mit bír egy bot? Ha arra használod, amire való és nem lépsz rá vagy ilyesmi, és nem anyaghibás, ami elég hamar kiderül, nem hiszem, hogy tönkremenne bármitől is. Ha meg akkora halat akasztasz, amit már nem lehet kifogni az épp kezedben lévő bottal: hát pajti, soha nagyobb bajunk ne legyen :D

A dobásról már írtam, nincs benne semmi misztikum, fokozatosan csökkenteni kell a centrifugál fék hatását. Pl. egy hat súlyból álló féknél: 6, 4, (3), 2, 0. Értjük, ugye, hogy a szimmetrikusan elhelyezett hat darab súlyból miért nem használunk ötöt... ;)
Szerintem úgy legjobb gyakorolni a dobást, hogy elmegy az ember egy olyan vízre, folyószakaszra, stégre, ahol nem zavar senkit a csatarászással, és azzal kezd dobálni, amit használni fog élesben is. Tök jó erre például egy, a bothoz illő tömegű twister később egy úszó rapala (ez általában a méretéhez képest kisebb súlyú, ez már pici nehezítésként is felfogható a gyakorlás során). Szóval a réten, mezőn dobálásnak személy szerint nem sok értelmét látom, már csak azért is, mert horgászni általában vízben szokás és gyakorlás közben is lehet kapás, de nem a kaszálón:) Az ólom már csak azért sem nyerő szerintem, mert a légellenállása a tömegéhez képes szinte semmi, és alig van olyan műcsali, ami hasonlóan viselkedik majd pecázásnál. Nem jó a túl kicsi, túl nehéz cucc sem, mert lehet, hogy a túlterhelt bot úgy ellövi, hogy ezt megszokva megint csak nehéz lesz átállni a tök máshogy repülő műcsalikra.

A kerek vagy nem kerek multi... Vannak kis méretű kerek multik is, ez inkább divat kérdése. A golyóscsapágyazás is szükségtelen, ha megfelelő minőségű perselyek vannak a forgó részek illesztésénél. Szóval inkább a minőség legyen a döntő, ne a csapágyak száma meg ilyenek.

Érdemes körülnézni olyan boltokban, ahol használt cuccokat is árulnak. Töredékéért megkapod a jó minőségű cuccot, és hibás vagy tönkretett, elhasznált vackokat nyilván ők sem tesznek ki a polcra.

Remélem hozzá tudtam tenni valamit a dologhoz:) Jó pecát!
Kedves Lajos!

Nemrég birtokomba jutotott egy megkímélt 1996-os abu ambasaadeur 6000.Az lenne a kérdésem, hogy tudnál-e hozzá való botot ajánlani? Valamint a multiorsós horgászatról tudnál csinálni néhány videót, hogy hogyan kell ezzel a módszerrel horgászni...

Előre is köszönöm!

Egy lelkes kezdő pergető
Hello!

Milyen halra, hol, milyen módszerrel fogsz horgászni vele? Pontosan mire vagy kíváncsi? Hogy működik, mi micsoda rajta? Hogy kell vele dobni?

Kiscsit szűkítsük a kört, és többet fogok tudni segíteni!
@bozót lajos:

Főleg csukára és süllőre szeretnék vele horgászni. Azt hogy hol az még kérdéses ugyanis Mórahalmon lakom és az atkai holtágon kívül más helyet nem tudok ahol lehetne próbálkozni vele, de sajnos a kijutás a probléma. Arra lennék még kíváncsi hogyan működik, milyen dobási technikát kell elsajátítanom ahhoz hogy eredményesen tudjak vele horgászni anélkül, hogy elsőre tönkre tenném az orsót egy rosszul sikerült dobással. Valamint szeretnék hozzá egy Abu pergető botot, katalógusból már nézelődtem de a hatalmas választékból nem tudtam válsztani. Ezért ha tudnál ötletet adni hogy milyen hosszú legyen a bot és milyen a dobósúly.
@janos93: Az orsót biztosan nem fogod tönkretenni. Csak akkor megy tönkre, ha olyasmire használod, amire nem való, pl. kalapácsnak, stb.
Ezzel az orsóval nagyokat dobni nem fogsz tudni, elég nagy és nehéz az dob, illetve a mechanikája sem a kifejezetten könnyű járásúak közé tartozik. Inkább a nagyobb igénybevételt jelentő mószerekhez való.

Alkalmas könnyű harcsázásra, úszós csukázásra, fenekezésre, vagy nádi pontyozáshoz. 10-15-20 méterre lehet vele a relatíve nehéz szereléket belibbenteni kényelmesen. Pergetéshez emiatt nem ajánlom ezt a nagy méretű orsót.

Ehhez az orsóhoz szerintem illene egy 2.70m-es, min. 60g dobósúlyú bot.

Amit mostanában ABU névvel árulnak, az kínai vacak, felejtsd el. Semmivel sem jobb mint a SPRO, EUROSTAR, stb. márkajelzésű termékek.

A fentiek tükrében, ha sikerül tovább lépnünk, szívesen segítek a bot kiválasztásában is! De értsd meg, ezzel az orsóval a pergetés kínszenvedés lenne, nehezebb módszereknél viszont brillírozni fog.

Üdv. Bozót Lajos
süti beállítások módosítása