Utolsó kommentek:

@janos93: Az orsót biztosan nem fogod tönkretenni. Csak akkor megy tönkre, ha olyasmire használod, amire nem való, pl. kalapácsnak, stb.
Ezzel az orsóval nagyokat dobni nem fogsz tudni, elég nagy és nehéz az dob, illetve a mechanikája sem a kifejezetten könnyű járásúak közé tartozik. Inkább a nagyobb igénybevételt jelentő mószerekhez való.

Alkalmas könnyű harcsázásra, úszós csukázásra, fenekezésre, vagy nádi pontyozáshoz. 10-15-20 méterre lehet vele a relatíve nehéz szereléket belibbenteni kényelmesen. Pergetéshez emiatt nem ajánlom ezt a nagy méretű orsót.

Ehhez az orsóhoz szerintem illene egy 2.70m-es, min. 60g dobósúlyú bot.

Amit mostanában ABU névvel árulnak, az kínai vacak, felejtsd el. Semmivel sem jobb mint a SPRO, EUROSTAR, stb. márkajelzésű termékek.

A fentiek tükrében, ha sikerül tovább lépnünk, szívesen segítek a bot kiválasztásában is! De értsd meg, ezzel az orsóval a pergetés kínszenvedés lenne, nehezebb módszereknél viszont brillírozni fog.

Üdv. Bozót Lajos

Bejegyzés: A multiorsóról cenzúrázatlanul (updated)
@bozót lajos:

Főleg csukára és süllőre szeretnék vele horgászni. Azt hogy hol az még kérdéses ugyanis Mórahalmon lakom és az atkai holtágon kívül más helyet nem tudok ahol lehetne próbálkozni vele, de sajnos a kijutás a probléma. Arra lennék még kíváncsi hogyan működik, milyen dobási technikát kell elsajátítanom ahhoz hogy eredményesen tudjak vele horgászni anélkül, hogy elsőre tönkre tenném az orsót egy rosszul sikerült dobással. Valamint szeretnék hozzá egy Abu pergető botot, katalógusból már nézelődtem de a hatalmas választékból nem tudtam válsztani. Ezért ha tudnál ötletet adni hogy milyen hosszú legyen a bot és milyen a dobósúly.

Bejegyzés: A multiorsóról cenzúrázatlanul (updated)
Hello!

Milyen halra, hol, milyen módszerrel fogsz horgászni vele? Pontosan mire vagy kíváncsi? Hogy működik, mi micsoda rajta? Hogy kell vele dobni?

Kiscsit szűkítsük a kört, és többet fogok tudni segíteni!

Bejegyzés: A multiorsóról cenzúrázatlanul (updated)
Kedves Lajos!

Nemrég birtokomba jutotott egy megkímélt 1996-os abu ambasaadeur 6000.Az lenne a kérdésem, hogy tudnál-e hozzá való botot ajánlani? Valamint a multiorsós horgászatról tudnál csinálni néhány videót, hogy hogyan kell ezzel a módszerrel horgászni...

Előre is köszönöm!

Egy lelkes kezdő pergető

Bejegyzés: A multiorsóról cenzúrázatlanul (updated)
Ok.Nekem nincsen ilyen idamailom..zoldike@tolna.net a cimem .(én meg várok csak várok,lehet így egyszerübb lesz)..:)

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
@Magnum97: remélem a kolléga levédette a találmányát, és nem jár úgy, mint az .mp3 szellemi atyja...:)

Bejegyzés: Balin csali pergetéshez
Csináltam volna pár bevált szintén multis pecához való ólómról wobblerről villantóról képet..Mondjuk ahhoz kéne egy email cím is..:)Üdv.

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
Ezt másolta le a spró az aspius olóm-wobblerrel...:)Nem ujdonság..(a spró)

Bejegyzés: Balin csali pergetéshez
igen, meg sokkal lassabban lehet vezetni, szinte alig süllyed a tollal.

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
köszi, igyekszem majd, hogy ne hiába:)

Bejegyzés: megindul a blog!
Engedelmeddel ajánlotatm az oldalt pár helyen..Üdv.

Bejegyzés: megindul a blog!
Ok köszi.Az abu annak idején a tobyt tengeri pisztrángra szánta,(vagy ilyesmi),de a lényeg tengerre..Éppen ezért eléggé kóvályog,a toll,ezen csökkent,ergó fogósabbá teszi..Üdv.

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
nem mindet, de sok vanaminek szerintem jót tesz a toll! pl. abu toby ég és föld tollal és anélkül!

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
Szia..
Te minden csalid "megtollasíttod"..?
Egyébként miattam keresett agrómókus a haldón,én onnan távoztam,de itt rádtaláltam és megtettem a regisztrációt is.Majd pár képet küldenék emailba neked,tedd ide a blogoldaladra fel.Sajnos nincsne meg a tied,az enyémet tudod e még..??Üdv.."probaitcasting"..:)

Bejegyzés: Néhány műcsali, gyakorláshoz - multiorsós pergetéshez.
Itt válaszolok egy sporttárs kérdésére, hadd olvassa más is.

A Daiwa Megaforce orsót nem ismerem, de az árából ítélve már talán nem az eldobható kategória. Ennek ellenére az a véleményem, hogy ha komolyan gondolod a multis pergetést, talán érdemes lenne elpasszolni, mert ugyanennyiért az ebayen bőven lehet venni ABU C3 5500-as orsót, a különbséget talán úgy tudnám érzékeltetni, mintha egymás mellé tennénk egy modern 250-es full extrás nagyrobogót és egy BMW R75-öst, mind a kettő jól néz ki, de máshogy jó... De ez csak megérzés, mert láttam egy haverom kezében egy 30 ezer forintos Daiwa peremfutót pár hónap alatt széttekeredni. Rengeteg orsó spiáter alkatrészekből készül, ami jellemzően az az anyag, amit azért használnak, hogy komolyabb használat esetén tönkremenjen. Nem túl pontos a példa, mert ott érthető okokból, de például az airsoft fegyverek sok alkatrésze készül spiáterből. Sajnos jellemzően hülyének nézik a horgászokat, a nálunk prémiumkategóriába árazott termékek a nyugati országokban azoknak a vásárlóknak szólnak, akik egy nyaralásra veszik a felszerelést, és utána otthagyják a kempingben, sokszor ki sem csomagolva azt. Ha ezt szem előtt tartjuk már érthető miért olyan nehézkes és az esetek legnagyobb részében lehetetlen a garanciális igények érvényesítése. Én nem ezt szoktam mérlegelni amikor horgászcuccot veszek. Vagy a legolcsóbb, de elfogadható minőségűt, vagy a legjobbat, ha épp olyan szerencsés helyzetben van az ember, hogy megteheti.
Csak egy példa, egy végig Fuji gyűrűkkel és Fuji orsótartóval szerelt bot általában nem szokott nagyon rossz lenni (rá van írva betűkkel a márkajelzés az alkatrészekre). Igaz nem is olcsók ezek, de mondom, az a véleményem, hogy a köztes árkategóriának általában nincs sok értelme.
Van olyan nem márkás, full kínai botom, amit évek óta használok, ütöm vágom és kutya baja. Szerencse dolga is, vagy talán rá kell érezni, ami az ami jó. Hogy mit bír egy bot? Ha arra használod, amire való és nem lépsz rá vagy ilyesmi, és nem anyaghibás, ami elég hamar kiderül, nem hiszem, hogy tönkremenne bármitől is. Ha meg akkora halat akasztasz, amit már nem lehet kifogni az épp kezedben lévő bottal: hát pajti, soha nagyobb bajunk ne legyen :D

A dobásról már írtam, nincs benne semmi misztikum, fokozatosan csökkenteni kell a centrifugál fék hatását. Pl. egy hat súlyból álló féknél: 6, 4, (3), 2, 0. Értjük, ugye, hogy a szimmetrikusan elhelyezett hat darab súlyból miért nem használunk ötöt... ;)
Szerintem úgy legjobb gyakorolni a dobást, hogy elmegy az ember egy olyan vízre, folyószakaszra, stégre, ahol nem zavar senkit a csatarászással, és azzal kezd dobálni, amit használni fog élesben is. Tök jó erre például egy, a bothoz illő tömegű twister később egy úszó rapala (ez általában a méretéhez képest kisebb súlyú, ez már pici nehezítésként is felfogható a gyakorlás során). Szóval a réten, mezőn dobálásnak személy szerint nem sok értelmét látom, már csak azért is, mert horgászni általában vízben szokás és gyakorlás közben is lehet kapás, de nem a kaszálón:) Az ólom már csak azért sem nyerő szerintem, mert a légellenállása a tömegéhez képes szinte semmi, és alig van olyan műcsali, ami hasonlóan viselkedik majd pecázásnál. Nem jó a túl kicsi, túl nehéz cucc sem, mert lehet, hogy a túlterhelt bot úgy ellövi, hogy ezt megszokva megint csak nehéz lesz átállni a tök máshogy repülő műcsalikra.

A kerek vagy nem kerek multi... Vannak kis méretű kerek multik is, ez inkább divat kérdése. A golyóscsapágyazás is szükségtelen, ha megfelelő minőségű perselyek vannak a forgó részek illesztésénél. Szóval inkább a minőség legyen a döntő, ne a csapágyak száma meg ilyenek.

Érdemes körülnézni olyan boltokban, ahol használt cuccokat is árulnak. Töredékéért megkapod a jó minőségű cuccot, és hibás vagy tönkretett, elhasznált vackokat nyilván ők sem tesznek ki a polcra.

Remélem hozzá tudtam tenni valamit a dologhoz:) Jó pecát!

Bejegyzés: A multiorsóról cenzúrázatlanul (updated)