Drótelőke készítés I.

2012.04.12. 19:20

Amikor eljön a jó idő és a horgásszezon, mindig készítek egy 20-30 darab drótelőkét. Előfordult, hogy elfogyott és szerettem volna még csukát fogni, ezt már inkább megelőzöm, és mindig van nálam bőven.

A boltban készem kapható drótelőkék javarész túl rövidek, rossz minőségű kapcsokkal vannak szerelve és otrombák. Nem világos a számomra, hogy mire lehet használni egy 15 centis, kb. 25 kg teherbírású drótelőkét.

Lehet kapni a horgászboltban sodrott drótot tekercsben, én abból készítem. Kis fémhüvelyekkel, amiket rá kell roppantani fogóval. Jó minőségű a drót, és erős. Egy ilyen előke teherbírása kb. 8kg, ami bőven elég a csukapergetéshez, illik a vastagabb fonott zsinórhoz. (Én azt szeretem, ha a zsinór erősebb mint az előke.) Nagyon egyszerű az elkészítése.

Számomra az a nagy előnye, hogy tetszőleges hosszban tudom elkészíteni az előkét (35-40cm hosszút szoktam) és a puha drótfonat nem rontja el a műcsali mozgását.

Szükség van hozzá jó minőségű és erős kapocsra (Berkley és Rapala márkanéven láttam, utóbbi fényes acél, másik fekete. Szándékosan nevezem meg, mert nagyon erős és jól forog, soha nem volt vele gond. Drága, kb. 50ft/db), a fonott drótra, a kis hüvelyekre, kúpos csőrű fogóra és drótot vágó célszerszámra.

IMG_8660.JPG

IMG_8661.JPG










































A zsinór teherbírásához passzoljon a forgókapocs.

IMG_8665.JPG






















Lépésről lépésre:

IMG_8666.JPG






















Legyen kicsi a hurok, és picit álljon ki a drót vége a cső alól, hogy a próbánál lehessen látni nem csúszik-e meg.

IMG_8667.JPG






















Először a hurok felöli, aztán a másik részen nyomjuk össze, kicsivel a cső vége előtt.

IMG_8669.JPG




















Az egyik végére nálam üres hurok, a másikra a forgókapocs kerül.

IMG_8670.JPG






















Horgászembernek látványnak sem utolsó...

IMG_8671.JPG






















A csali mellett már jól látszik, milyen finom a drót.

IMG_8672.JPG






















Nagyon fontos, hogy minden elkészített előkét próbáljunk ki.
Én egy vödröt szoktam használni, amibe valamit teszek, hogy a súlya 8kg legyen, és azt emelem meg egy határozott, de nem durva mozdulattal. Néha akad egy-egy ami elszakad, otthon ez még nem annyira bosszantó!

Következő postomban megmutatom a drótfonatos előke készítésének másik, még jobb és egyszerűbb módját, amikor is melegítéssel kilágyítjuk a drótot, és úgy csavarjuk össze.

FOT_4212.jpg


















Így már nem csinálhatnak galibát..!


A bejegyzés trackback címe:

https://bozotorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr134392718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása