Nyélgázzal tolom át a zsigát a Nándor felé vezető út kanyarjain, a csomagtartóban a horgászcucc és a kiszabadult giliszták úsznak a kishalas vödörből kilötyögő vízben. Hajnal van, fél öt felé jár, a táj meghitt csöndjét csak a négy Weber karburátor ordítása töri meg. Kitérő a kocsmába (Dózsa György / Kossuth Lajos utca sarkán, dél felől érkezve bal kéz felé), kávé, cigi, napijegy meg persze szotyi, sör, energiaital vételezése. Kicsivel később, öt óra előtt három másodperccel az első etetőkosár már szaggat a tó közepe felé.

Szevasztok, megjöttünk. Ez itt a nándori tó, vagyis a Rézparti víztározó!

 


View Nándori tó in a larger map

Legyen szinte bármelyik tavakban elterjedt halfajta a kedvenced, ha ügyes vagy, itt esélyes, hogy meg tudod fogni. Megpróbálok kicsit segíteni benne, hogy ha úgy döntesz, hogy elutazol meghorgászni ezt a szép tavat, sikerélménnyel gazdagodj.

A tóban a fő hal a ponty és az amúr. A legtöbben ezekre horgásznak, de ezen belül is inkább megszokott módon a ponty a favorit. Az itt pontyozó emberek túlnyomó része tag, sokuk saját stéggel rendelkezik, ahol rendszeresen etet. Hogy mivel, azt ti is ki tudjátok találni, annyit segítek, hogy nem Maros Mix a neve. Ha pontyot szeretnétek fogni, és nem tudjátok hol van az etetés, érdemes többféle távolságra horgászni, hamar kiderül, merre szívogatják az iszapot.
Gigantikus méretű pontyot én még nem fogtam itt, de nagyon szeretek match bottal, 16-os zsinórral horgászni a 2-5-7 kilós potykákra, jó szórakozás, igazi peca! Főleg, ha megtalálja a horgot egy jobb karban lévő amúr...

amur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A nem beláthatatlanul széles tó közepén húzódik a patakmeder, ezt a távolságot nem célszerű erőltetni, itt vannak a legkomolyabb dolgok a víz alatt, az akadók szempontjából amúgy egyáltalán nem veszélytelen vízen.

Az amúrok szeretik ezeket a részeket... Egy tavalyi éjszakai horgászaton történt az, hogy Józsikával egy rettenetes kapásra ébredtünk. 150 grammos DAM Sumo bot, 35-ös zsinór a 60-as orsókon, vastagszárú bojlis horog, szóval nem finomkodtuk el nagyon. Jó tíz perces küzdelem után a lámpafénynél megjelent egy combnyi vastag, rettentő hosszú amúr... Óvatosan felhúztam a felszínre, erre ő megfogta és úgy kifeszítette magát, hogy nem tudtuk megmeríteni a kb. 70 centi átmérőjű szákkal. Aztán egyszer csak megunta a tökölést, és megindult mint a puskagolyó a szomszéd stég felé, szanaszét szakítva mindent. Egyszóval, én már csak akkor merek örülök a nándori amúrnak, amikor szórom a sót és nyomom rá a fokhagymát:) Vigyázzatok, életveszély. Gondoljátok: jól van, mondjad csak, fogtam én már nagyobbat is, szarabb terepen... OK, úgy legyen (és az ügyesebbektől én is szívesen tanulok - no offense).

A tóban elég sok a takarmányhal, egy kis picker bottal, jó etetéssel és ügyes csaliválasztással hamar megtelik a diszpis vödör:) Keszeg inkább a mélyebb, szép kárászok főleg a sekélyebb részeken foghatók. Sok idős horgász van, akik nem bonyolódnak bele a legmodernebb, sokszor sokkal eredményesebb horgászmódszerek megismerésébe. Volt, hogy egy bácsi látva, hogy pár óra alatt szinte az összes keszeget kifogtam a tóból (persze vissza is kerültek), elvesztette a türelmét... Legyetek udvariasak, barátságosak a helyiekkel, ahogy már írtam, itt a horgászok nagyobb része tag, maradjon meg a jó hangulat, ne váljanak a napijegyesek célponttá. Nélkülük, és a történeteik, tanácsaik híján ezt az írást sem olvashatnátok.

Ragadozókban is bővelkedik a víz, süllő, csuka, balin szép számmal van benne. Csukázni a hidegebb hónapokban szoktunk, a keleti parton, süllőzni bármikor, bárhol érdemes.  Nyáron rengeteg balint lehet látni, nem szégyellősek, a stégek előtt is úszkálnak, csapatostul. Nem könnyű megfogni őket, de nem is lehetetlen... A pergetés itteni titkait nem árulom el, de ha szereted ezt a módszert, talán te is érzed, hogy nem is feltétlenül muszáj..:)  De hadd ismételjem magam. A tó műcsali temető, nagyon sok helyen szinte csak felszíni csalikkal lehet horgászni, vagy bokorugró villantókkal, ezekkel azonban még nem sikerült itt halat fognom. De mindig érdemes próbálkozni, erősítse a kivétel a szabályt.

süllő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csukázásra visszatérve, a rengeteg tőke miatt nem szoktunk belebonyolódni a szerelék összeállításába: parafa dugó szigszalaggal a zsinórra rögzítve, acélelőke és egy hármashorog, kétágúvá alakítva csípőfogóval. Ez nekem annyira bevált, hogy már soha nem használok három ágú horgot csukázáshoz, az egyik ágát mindig levágom. Így könnyebb és kíméletesebb is kiszedni a csuka pofájából. Ezt még gyerekkoromban tanultam a Hárosi-öböl partján az ottani horgászoktól.

A helyi pecások köreiben él egy legenda, hogy van pár nagyon nagy haresz a tóban, ami valószínűleg így is van, hiszen ismereteim szerint kell harcsa is egy horgásztóba, azonban senkit nem ismerek, aki kifejezetten harcsára horgászna, ráadásul csónakból nem is lehet ezen a vízen pecázni. Azt hiszem figyelmen kívül hagyhatjuk ezt a kérdést, ez nem egy harcsás tó, bár az igazsághoz tartozik, hogy volt már, hogy tettünk naiv kísérleteket harcsafogásra (sikertelenül). Summa summárum, próbálkozni mindig kell, de más módszerekkel, más halakat megcélozva sokkal többre vihetjük itt.

Harcsák... Aki ide merészkedik horgászbottal a kezében, vegye elő minden tudását, hogy elkerülje a törpeharcsákat! Sajnos elterjedt szokás a törpéket a partra dobálni. Én azt mondom, ha már valaki lusta ahhoz, hogy megtalálja a módját annak, hogy ne fogja ki őket akaratlanul, vigye el és vagy pörkölt, vagy macska. Sok jó csali van, amit nem vesz föl...

 

Végül pár szárazabb infó a tóról:

-a víz kezelője: Rézparti Horgász és Környezetvédő Egyesület, Magyarnándor, Rákóczi út 19.

-jellemző halfajták: amur, ponty, süllő, csuka, balin, ezüstkárász, keszegfélék, törpeharcsa

-vízfelület: kb. 9 hektár, átlagos vízmélység: 2 méter. a meder akadós, iszapos.

-napijegy a kocsmában váltható, (lehetőség szerint érdemes előző nap megváltani, a tó előbb nyit, mint a krimó) éjszakai horgászat csak nyáron, pénteken, szombaton.

-A bojlis és léki horgászat a tavon nem megengedett, autóval csak a parkolóig lehet menni, a horgászhelyek kipakolás idejére sem közelíthetőek meg kocsival (nincsenek különösebb távolságok).

-Budapestről kb. 1,5 óra autóval, és innen már csak 20-30 perc az Ipoly...

télen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha van tapasztalatod, kérdésed, vagy vitatkoznál, oszd meg velünk!

Tavasszal találkozunk a parton, szevasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://bozotorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr102631652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása